Bismillahirrahmanirrahim,
Rahman ve Rahim olan çok merhametli ve bağışlayıcı Allah’a hamd olsun. Hamd olsun ki bu kadar hatalarımıza, nankörlüğümüze ve yanlışlarımıza rağmen nimetlerini esirgemeden azaltmadan Kerim bir şekilde lütfediyor.
Bize düşen ise bu nimetlere karşılık en azından bir teşekkür etmek yani şükretmek veya şükredebilmek. Şükrün en belirgin hali ise namaz.
Namaz gözümün nuru diyen Alemlerin Sultanı aleyhisselatu vesselama “Böylece Allah senin gelmiş geçmiş bütün günahlarını bağışlar…” ayetine (Fetih, 2) istinaden, günahın yok neden bu kadar namaz kılıyorsun diye sorulduğunda “Şükreden kul olmayayım mı?” diye en mükemmel şekilde cevaplar. O halde bu şükür ve hamd halini elde edebilmek için öncelikle namazı tam ve dosdoğru bir şekilde eda etmemiz gerekli.
Tabiiki namaz görünüşte zahmetli olan ve kolaylıkla terk edilebilen bir ibadet… Görünüşte zahmetli dedim çünkü gün içinde ondan daha zahmetli ve devamlı, bir çok iş yapıyoruz ancak iş namaz kılmaya geldiğinde şeytan başlar vesveseye. Nefsimiz de işbirliği yaparak binbir türlü bahane bulmaya başlar ve bir bakarız ki namaz geçmiş gitmiş. Hatta iş öyle bir hal alır ki artık, bir süre sonra namaz kılmamanın büyük günahlardan olduğu gerçeğini bile umursamaz olur ve namazı komple unuturuz. İşte buna bir çözüm bulup her kılmadığımız namaza karşılık “günah hanemiz”e yazılan büyük günahlar yerine namaza yavaş yavaş alışıp bir süre sonra dosdoğru namaz kılanlar arasına girip artık “sevap hanemiz”e artılar katmaya başlamanın vaktidir. Bu sebeple oluşturduğumuz namaz kılma kılavuzu sizlere bu konuda yardımcı olacaktır inşallah.
Namaz çoğu kişiye ağır geldiği için biz de çözüm olarak ağırlık çalışan kişiler gibi azdan başlayıp adım adım arttırmayı sunacağız. Şöyle ki;
Haltere yeni başlamış birine ilk seferde 100 kg kaldır dersek ne olur? Tahmin edersiniz ki kaldırmaya çalışırken çok büyük bir sıkıntıyla karşılaşacağı gibi bu zorluk karşısında halterden tamamen uzaklaşabilir veya bir yerini incitip uzun süre o hasarın acısını çeker. Yada bazıları gibi hırs yapıp (azim diyelim, hırs kelimesi rahmani gelmiyor sanki) azim gösterip o ağırlığı kaldırmak için büyük çabalar sarfeder ve bir süre sonra kaldırır 100 kiloyu.
Hemen olmaz herşey öyle değil mi? Belli bir süreç gereklidir. Bir süre ağırlık kaldırma yöntemleri öğrenilir, antrenman yapılır ve hafif egzersizlerle alışılmaya başlanır; örneğin 5-10 kilo ağırlıklar kaldırıp sonrasında ağırlıkların yavaş yavaş arttırılmasının olduğu ve buna benzer bir çok aşamayı içeren belirli bir geçiş dönemi bulunur ve en sonda hedefe varılır. İlk seferde yapılacak aşırı yüklenme yapılan işi ızdırap haline dönüştürecektir. Bu sadece haltere özgü değildir her iş için aynı süreçler geçerlidir.
Ve bu namaz için de uygulanabilecek bir durumdur. Namazın da öğretilme süreci vardır, namazın da bir geçiş sürecinin olması gerekir ve namazın da yavaş yavaş arttırılarak en sonda, günde 5 vakitte tüm sünnetleriyle beraber tam olarak dosdoğru bir şekilde eda edilmesi hedefine ulaşılabilinir.
İşte bu şekilde namazı dosdoğru kılabilmek için oluşturmaya çalıştığımız namaz kılma programı “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.” hadisini temel alarak belirlenmiş ve bazı kardeşlerimiz için hiç namaz kılmamaktansa haftada bir defa veya günde bir vakit kılmanın kar olacağı göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Ara sıra namaz kılanlarımız veya namazı devamlı kılmaya çalışanlarımız ise ara aşamalardan kendilerine uygun olanı seçerek başlayabilirler.
Ancak şu konu sakın unutulmamalıdır ki, bu sistem, namazı tam olarak dosdoğru kılabilmek için hazırlanmıştır o sebeple beş vakit farz namazdan ilk başlarda taviz verilmesi önerileri yanlış anlaşılmamalıdır. Bu istediğiniz zaman namaz kılın istediğiniz zaman kılmayın anlamına gelmemelidir. Yapılmaya çalışılan namaz ibadetini tam olarak ifa edebilmek için alışkanlık kazandırmak amacıyla bir yöntem belirlemektir.
Öncelikle namaz kılmayı bilmeyenler için namazın nasıl kılınacağını gösteren adres verelim, gerçi kendiniz de internetten arama yaparak her türlü (görüntülü, sesli, videolu .. vb.) namaz kılmayı öğrenebilirsiniz ancak uğraşmak istemiyorsanız bizim rastladığımız bir sitede namaz kılmanın nasıl olacağını öğrenebilirsiniz. Buradan (http://www.namazzamani.net/turkce/s_farz.htm) resimli olarak, buradan da hareketli olarak (http://www.namazzamani.net/turkce/namaz_ogreniyorum.htm) görebilirsiniz.
Namaz kılmayı öğrendiğimize göre artık icraat zamanı…
NAMAZ KILMA KILAVUZU
Kılavuz 10 aşamadan oluşmaktadır. Herhangi bir aşamadan başlanabilir ancak kendinize uygun aşamadan başlamanız devamlılığı sağlamak açısından en mantıklısı olacaktır.
Birinci Aşama »
Hiç namaz kılmayanlar için;
Her “Cuma Namazı”na mutlaka gidin. Camiye girdiğinizde 2 rekat namaz kılın ve imamla beraber 2 rekat farz namazı kılarak Cuma’yı tamamlayın. Biraz dua ettikten sonra işinize kaldığınız yerden devam etmek için çıkabilirsiniz. Hanımefendi kardeşlerimiz, bu aşamada sadece Cuma günleri öğle namazının farzını kılarak başlayabilirler.
Bu aşamadaki amaç haftada bir namaza giderek ilk adımı atmaktır. Haftanın diğer günlerinde veya vakitlerinde namaz kılmadan sadece Cuma günü yaparak yavaş yavaş namaz kılmaya alışmaya başlamak hedefleniyor.
- Bu aşamayı 1 ay boyunca uygulayın.
İkinci Aşama »
Cuma namazlarına zaten giden (hanımlar için; ayda yılda bir defa namaz kılan veya yukarıdaki birinci aşamayı uygulayan) kişiler ikinci aşamadan itibaren;
İlk aşamayı uygulamaya devam edin. Her hafta 3 gün her gün bir vakit olmak üzere 3 vakit farz namazı kılın. Sadece farzları kılın, sünnet namazları şimdilik kılmayabilirsiniz.
Buradaki amaç artık kıldığımız namazın haftalık iş olmaktan çıkıp günlük olmaya başlamasıdır. Yani yavaş yavaş namaz hayata nüfuz etmeye başlayacaktır inşallah.
- İkinci aşamayı 3 hafta boyunca uygulayın.
Üçüncü Aşama »
Arada sırada namaz kılanlar veya namaza bir başlayıp bir terk edenler üçüncü aşamadan itibaren;
Namaza yavaş yavaş alıştınız, artık her gün bir vakit farz namazı kılmaya başlayın. Hangisi kolayınıza geliyorsa; öğle namazı, veya yatsı namazı veya ikindi veya akşam veya sabah namazı (işe gitmek için erken uyanıyorsunuzdur belki bu büyük bir fırsattır sabah namazı için) dediğim gibi hangisi kolaysa hangisi uyarsa yani açıkçası hangisini yakalarsanız kaçırmayın mutlaka bir tane kılın. Sadece farzları kılın, sünnetleri şimdilik kılmayabilirsiniz.
Artık namaz her gün az da olsa günlük yaptığımız işlerden biri oldu. Bu aşamayı uygulayacağınız süre içinde disiplinli olarak her gün mutlaka ama mutlaka bir vakit namazını kılın, gevşeklik göstermeyin çünkü bu kısım sistemimizin omurga kısmıdır. Aksatılması durumunda ileriki zamanlar için yani namazı tam olarak kılmak için sorunlar oluşturacaktır.
- Üçüncü aşamayı 1 ay boyunca uygulayın.
Dördüncü Aşama »
Gücüm yeter diyip bu kadarını yapabilirim düşüncesinde olan namaza başlamak isteyen kişiler bu aşamadan itibaren;
Bu aşamada her gün 2 vakit namaz kılmaya başlayın. Aynı gün içinde herhangi 2 vakit namazı kılın. Hangisi kolayınıza geliyorsa, gücünüz hangilerine yetiyorsa onları kılın. Sadece farzları kılın, sünnet namazları şimdilik kılmayabilirsiniz.
Namazınızı düzenli kılmak için ilk alıştırmaları önceki aşamada yapmıştık şimdiki bölümde geliştiriyoruz.
- Bu aşamayı 1 hafta boyunca uygulayın.
Beşinci Aşama »
Namaza alışkın olan ancak düzene bir türlü koyamayan kişiler bu aşamadan itibaren;
Tahmin edeceğiniz gibi vakitleri 3’e çıkaracağız. Her gün 3 vakit namazı kılın. Yine sadece farzları kılın.
Dosdoğru dosdoğru namaz kılmaya.
- Beşinci aşamayı da 1 hafta boyunca uygulayın.
Altıncı Aşama »
Sabah namazına kalkamayanlar veya yatsı namazını uyuyarak kaçıran kişiler buradan itibaren;
Her gün 4 vakit namazı kılın, sadece farzları kılın. Bu aşamada direkt olarak 5 vakite geçebilirdik ancak, sabah namazına uyanamayanlar olabilir, çalıştığı yerde namaz kılma fırsatı bulamayanlar olabilir veya bilmediğimiz farklı bir durum ortaya çıkabilir. Bu durumları ilk aşamada tolere edebiliriz çünkü alışma sürecindeyiz. Ancak bu bizi gevşekliğe sevk etmesin.
Amacımız nefsimizi bir süre rahat bırakıp kendimizi sıkmadan onu yavaş yavaş terbiye edip hatalarımızı, eksikliklerimizi gidermek.
- Altıncı aşamayı da 1 hafta boyunca uygulayın.
Yedinci Aşama »
Sünnet namazları veya kaza namazlarını kıldığında kendisine ağır gelen kişiler bu aşamadan itibaren;
Artık namaza iyice ısınmaya başladık, namaz aklımızda yer edindi ve “ah ben namaz kılmayı unuttum” deyip hemen namaz kılmak için harekete geçiyoruz, eğer böyle olmuyorsa bu aşamada işi sıkı tutmamız gerekli çünkü namaz aklımızda yer edinmeli, yemek yeme su içme gibi beyincikten otomatik olarak devreye girmeli namaz vakitleri. Bu aşamada beş vakit namazın sadece farzlarını kılıyoruz. Sünnet namazları şimdilik kılmamanın kılmaktan daha hayırlı olacağını düşündüğümüz için sadece farz namazları kılıyoruz. Kılmamış olduğumuz ve üzerimize borç olarak biriken kaza namazlarımızı da şimdilik kılmıyoruz. Dediğimiz gibi sadece farz namazları kılıyoruz. Bu kadar sık tekrar etmemin nedeni namazın sizi sıkmaması içindir, bir atasözüyle belirtirsek Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak içindir. Sünnet ve/veya kazaya kalan namazları biz namaza iyice alıştıktan sonra Allah’ın izniyle zaten kılacağız.
Kendimizi fazla sıkmadan üzerimize farz olan beş vakit namazı adam akıllı bir şekilde kılıp hayatımızın her anına entegre ediyoruz.
- Bu aşamayı artık namazı fazla kılmak istiyorum diyene kadar sürdürün.
Ara Aşama »
Namaza başlama ve alışma sürecinde bir çok aksaklıkla veya olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Bunlar ne moralimizi ne de motivasyonunuzu bozmamalıdır. Arada kaçırdığımız veya unuttuğumuz namazlar olabilir, bunlar olağan durumlardır hiç kimse hatasız değildir, önemli olan hatalarımızı azaltmaya çalışmaktır. O yüzden kaçırdığımız namazlara takılı kalmayıp diğer namazları terk etmemeye çalışmalıyız.
Örneğin; gün içinde 2 namaz kılın dediğimizde eğer o gün hiç kılmadıysak bu kılmadığımız namazlar nasılsa bugün kılmadık yarın da kılmazsak olur düşüncesini oluşturmasın. Tam aksine bugünkünü yapmadım yarınki namazı aksatmayayım diye düşünmeliyiz. Bari sonrakilerde eksiklik yapmayayım diye çaba göstermeliyiz.
Unutmayın ki amacımız namazı dosdoğru kılmaya çalışmak, yarı yolda vazgeçip terk etmek değil.
Sekizinci Aşama »
Farz namazları kılan ancak kaza namazlarını daha hesaplamamış kişiler buradan itibaren;
Öncelikle ergenlik çağınızdan itibaren ne kadar süre geçtiğini hesaplayıp kılmadığınız namazların miktarını belirlemeliyiz. Bu namazları her vakitteki farz namazları kadar miktarda kılmaya başlayın. Yani örneğin öğle namazında dört rekat farz namaz kıldıktan sonra dört rekat da kaza namazı kılın. Fazladan kılmamanız daha iyi olacaktır şimdilik. Sadece farz namazları ve bir o kadar da kaza namazı kılmanız yeterli olacaktır.
- Bu aşamayı kaza namazlarınız bitene kadar sürdürün.
Dokuzuncu Aşama »
Kaza namazı olmayan ve farz namazlarını kılan kişiler buradan itibaren;
Kaza namazlarımızı bitirdik (veya kaza namazımız yok), namaza da iyice alıştık, artık zor gelmiyor bize. Şimdi sıra sünnet namazları kılmaya geldi.
Her vakitteki namazların sünnetlerini azar azar kılmaya başlayın. Sabah namazının sünnetlerini hiç aksatmayın, diğer vakitlerdeki sünnet olan namazların kılabildiğiniz kadarını kılın. Eğer mümkünse tümünü kılın ancak gücünüz yetmiyorsa veya bıkkınlık veriyorsa, alışkanlık kazanana kadar bir kısmını kılmaya çalışın. Ancak her vakitte mutlaka sünnet namazı kılın.
- Bu aşamayı da artık namazı fazla kılmak istiyorum diyene kadar sürdürün.
Onuncu Aşama »
Namazı dosdoğru kılmaya artık başlamak isteyenler buradan itibaren;
Son aşamada diye belirlediğimiz bu bölümde, artık namazı tam olarak tabiri caizse dört dörtlük bir biçimde kılmak için elimizden geleni yapmaya çalışacağız.
Her vaktin farz ve sünnet namazlarını tam olarak kılmaya çalışın. Ve mümkün olduğunca namazları cemaatle birlikte kılmaya çalışın. Namaz konusunda asla gevşeklik göstermeyin, şunu yapayım sonra namaz kılarım veya bu bitsin sonra kılarım diye namazı aksatacak durumlara mahal vermeyin.
Namazı dosdoğru kılın ki namaz da sizi dosdoğru yapsın.
- Bu aşamayı ömrünüzün sonuna kadar sürdürün.
Burada belirtilen kuralların tümü sizlere namazı yavaş yavaş alıştırarak dosdoğru namaz kılmayı öğretmek için sunduğumuz önerilerdir. Biz kendi çapımızda mükafatı ve yardımı Allah’tan umarak yol göstermeye çalışıyoruz. Hidayeti veren Allah’tır. Başarılı olması dileğiyle…
Allah hepimizi namazını dosdoğru kılan ve namazı kendisine fayda veren kişilerden eylesin. Allah (celle şanuhu) ve Resulü (sallallahu aleyhi vesellem) sizi sevsin.
“Namaz İçin Tavsiyeler” üzerine 10 yorum yapıldı.
ABİ VALLA BEN KILACAM DEDIM ILKGUNDEN ITIBAREN 5 VAKIT KILIYON NAMAZ ALIŞILACAK BIRSEY DEGIL GÖREVDİR…
Değerli kardeşim yorumunuz için teşekkür ederim.
Allah sizden razı olsun. İnşallah herkez faydasını görür. Allahım sen bize bu yolda yardım et. Amin.
Resulullah sallallahu aleyhi wesellem Efendimizin sahabeden Muaz bin Cebel radiallahu anh'a öğrettiği "Allahumme einni ala zikrike we şükrike we hüsni ibadetik" (Allah'ım seni anmak,zikretmek, şükretmek ve sana en güzel şekilde ibadet edebilmek için bana yardım et) duasını çokça okumanızı tavsiye ederim. Allah hepimizden razı olsun kardeşim.
Saolun hocam. Okuyacağım İnşallah. Tekrardan Allah Razı Olsun.
Dediklerinizi uygulayacagim çünkü namaz kılmaya ekmek su nefes kadar ihtiyacım var ama nefsimi yenemiyorum inşallah Allah banada dosdoğru ve eksiksiz ibadetlerimi tamamlamış olarAk ruhumu teslim etmeyi nasip eder Allah cümle müslüman ehlinden razı olsun inşallah emeginize teşekkürler
Değerli kardeşim,
Kurban olduğum Rabbimiz bizi Ali İmran suresi 133. ayette şu şekilde davet ediyor;
Rabbinizin bağışına ve takvâ sahipleri için hazırlanmış olup genişliği gökler ve yer kadar olan cennete koşun!
Şimdi bu davete icabet etmemek olur mu? Hadi gel koş, sen de koş Rabbine koş. Bırak öteki şeyleri, hevesleri… Rabbinin hazırladığı cennetine koş.
Allah seni de, ümmeti Muhammedi de yolundan ayırmasın. Genişliği gökler ve yer kadar olan cennetine alsın.
Hocam Selamın Aleyküm. Allah sizden razı olsun. Kafama birşey takıldı. Ben 18 yaşındayım. Bildiğim üzere erkeklere 12 yaşından itibaren namaz farz kılınıyor. Bu durumda benim 6 yıl kadar namaz borcum var. 8. Aşamaya göre benim 6 yıl sadece farz namazları ve kaza kılmam gerek. 6 yıl boyunca sadece farz kılmak ne kadar doğrudur? İlminizle bizi bilgilendirir, aydınlatırsanız sevinirim. Allah razı olsun. İyi çalışmalar..İnşallah herkez bu hizmetten nasiplenir. Amin.
Aleyküm selam ve rahmetullah, kardeşim.
Allah hepimizden razı olsun.
Namaz akıl baliğ olduktan sonra kişi üzerine farz olur. Ergenlik çağı hakkında farklı görüşler olmakla birlikte, alimlerin bildirdiğine göre 15 yaş kadın ve erkek için namazın farz olmaya başladığı yaştır.
Siz de 3 yıl boyunca kaza namazı kılarsanız Allah'ın izniyle bu mesuliyetten kurtulmuş olursunuz.
Burada belirtilen yöntem namaza yavaş yavaş alışmak içindir. Gücünüz yettiği kadarını kılabilirsiniz tabikide. Hem farzları, sünnetleri tam olarak kılıp bir de kaza namazı da kılabilirsiniz.
Burda amaç şeytanın vereceği sıkıntıyı ortadan kaldırmaktır. Çünkü şeytan bizi hayır işini yaparken de kandırır, çok yaptırmaya çalıştırır ve bir süre sonra bıktırır, yorar ve biz artık o hayrı komple bırakırız. o da şerli amacına ulaşır.
Bu nedenle burda adım adım ilerlemeyi tercih ettik, kendimizi ısındıra ısındıra, bıktırmadan ve severek alışarak en sonda Allah'ın izniyle namazı dosdoğru kılanlardan olacağız.
Ve inşallah öyle bir hale geleceğiz ki artık 5 vakit yetmeyecek ve daha da artıracağız. Çünkü Allah'ı öyle sever hale geleceğiz ki ona hep yakın olmak isteyeceğiz. Allah Resulü sallallahu aleyhi vesellemin sünnetinde olan Kuşluk vakti, Evvabin namazı, Teheccüd gibi namazlarla sayıyı arttıracağız.
o nedenle sabırlı olalım, acele etmeyelim. Şimdilik farzlar sorumululuğumuzda olduğu için onunla yetinelim ve kaza namazlarımızı kılıp bitirelim. Yine de siz kendinizi daha iyi tanırsınız burda sınırlama yok. Yeterki namazı terketmeyin.
Unutmayalım ki Allah sabredenlerle beraberdir.
Hocam Allah razı olsun. İnşallah dediklerinizi uygulayacağım. İyi çalışmalar…